Dříve než vám řeknu recept, tak se vám musím přiznat k jedný věci, mám
ráda svůj starý, hliníkový pekáč, nedokážu se od něj odpoutat (i když
jsem zbytek hliníkových věcí vyhodila), strašně dobře se mi v něm peče.
Nevypadá sice nijak super, když ho pak fotím, ale nemůžu si pomoct, pokud
mám těsto na větší pekáč, pak to vždycky vyhraje tenhle starý, otlučený a
mírně osmahnutý pekáč. To bylo jen na úvod, kdybyste se podivili, v jaké
příšeře že to peču tu úžasnou mňamku :-))
A teď už k samotnému receptu, dostala jsem ho od sousedky, samozřejmě až
po ochutnávce jejího výrobku, je to přesně ten druh moučníku, který můžu
kdykoli, je totiž "mokrý". A takové zákusky či řezy, ty já mám ráda.
Bábovku u mě asi hned tak nepotkáte, ta je na mě moc suchá.
Suroviny: 2 vanilkové pudingové prášky, 750 ml mléka, 5 vajec, 300 g
cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do
pečiva, 40 g kakaa, 600 g zakysané smetany, 2 skořicové cukry, 100
ml vody, tuk (olej) a mouka na vymazání formy.
Postup: Ze dvou pudingových prášků, asi 1/3 cukru a mléka uvaříme puding,
který necháme důkladně provařit a vychladnout. V míse vyšleháme vejce s
oběma druhy cukrů, pak do vzniklé směsi vmícháme 100 ml vody a 100 ml
oleje. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme.
Polovinu těsta nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče, zbylé těsto
promícháme s kakaem a nalijeme na světlé těsto. Pomocí vidličky uděláme
mramorování, těsta trochu promícháme. Na povrch neupečeného těsta
poklademe lžící vychladlý vanilkový puding. Moučník vložíme do trouby a
pečeme při 180 st. Celsia, půl až tři čtvrtě hodinky, jako obvykle zkuste
špejlí nebo jehlicí, jestli se těsto nechytá a je upečené. Na ještě horký
moučník natřeme hustou zakysanou smetanu a posypeme skořicovým cukrem.
Necháme vychladnout a krájíme na řezy. Přeji moc dobrou chuť, je to
opravdu mňamka veliká :-D